Bann Huay San Yaw Post Disaster School

KP
Bann Huay San Yaw Post Disaster School, Chiang Rai, Thailand. © Spaceshift Studio

Birkaç yıl önce yaşanan 6.3 büyüklüğündeki Richter depremi, Tayland’ın kuzeyindeki Chiang Rai bölgesinde 2000’den fazla öğrencinin eğitim gördüğü 73 okulu yıkmış. Afet Tasarımı (D4D), depremden en çok etkilenen bölgelerde 9 yeni depreme dayanıklı okul binası tasarlamak ve inşa etmek üzere afet sonrası bir kurtarma programı başlatmış. 9 Taylandlı mimar, her okul için birer yeni okul binası tasarlamak üzere görevlendirilmiş.

A couple of years ago a strong earthquake of 6.3 Richter struck Chiang Rai Province in the North of Thailand, destroying 73 schools affecting over two thousand students. Through the initiation of a non-profit network named Design for Disasters (D4D), a post-disaster recovery program was launched to design and build 9 new earthquake-resistant school buildings in the most affected areas. Nine emerging Thai architects were assigned to design new school buildings, one for each school.



Vin Varavarn Architects, Baan Huay Sarn Yaw Okulu’nu tasarlamış. Bu projede kabile ailelerinden gelen ortaöğretim öğrencileri için 3 yeni standart sınıf düşünülmüş. Tasarım sürecinde binanın depreme dayanıklı olması, yerel işçiler tarafından kolaylıkla inşa edilebilmesi ve bunun mümkün olduğunca düşük bütçe ile yapılabilmesi konuları ön planda olmuş. Olası bir deprem sırasında binanın ağırlığından kaynaklanacak yatay sarsıntıyı azaltmak için hafif materyaller seçilmiş.

Vin Varavarn Architects assigned school is Baan Huay Sarn Yaw School. The school needed 3 new standard classrooms for secondary students who come from tribal families. The design requirements specified that the building must be earthquake resistant, easily constructed by local workers and requiring as low budget as possible. Most of the selected building materials had to be lightweight to reduce horizontal momentum caused by the weight of the building during an earthquake.



Binanın altında ayrıca yarı açık çok işlevli bir alan yaratmak üzere arazi eğimi mimariyle birleştirilmiş. Doğal ve yerel malzemelerin pahalı modern malzemeler yerine mimarinin kilit parçası olabileceğini göstermek için seçili alanlara uygulanmış. Dayanıklılık ve güven duygusu veren tüm bütçe dostu yapı elemanları, gereksiz maliyetlerin de önüne geçmiş.

The land slope had been utilized with the architecture to create an extra semi-outdoor multifunctions space under the building. The natural materials had been proposed in selected areas to illustrate how local materials can substitute expensive modern materials and at the same time, harmonize the architecture with its context. All the necessary structural elements had been designed to be exposed so as to convey the feeling of solidity and safeness and to reduce unnecessary finishing costs.



Önemli tasarım detaylarından biri, öğrencilerin oyalanması için yerleştirilmiş rengarenk saksıların binanın tüm uzunluğu boyunca konumlandırıldığı bambu raflar olmuş. Raflar, çocukların düşmesini önleyen bir güvenlik önlemi olmasının yanı sıra yanı sıra binanın içinde özgün bir atmosfer yaratılmasını sağlamış. Saksılar, doğal afetlerin neden olduğu üzücü gerçeklere rağmen, doğanın hayatın her gününe kattığı güzellikleri ve neşeyi temsil ediyor.

One of the design features to mention is the bamboo shelves which were installed along the entire length of the building to provide space for colorful flower pots for students to take care. The shelves served as safety measure preventing children from falling as well as to create a charming atmosphere both outside and inside the building. The flower pots represent our message to remind the children that in spite of the harsh and cruel realities of caused by natural disasters, nature can also bring them beauty and joy to every day of their lives.


Architects Vin Varavarn Architects
Location Chiang Rai, Thailand
Category Schools
Project Year 2015
Photographs Spaceshift Studio
Engineers Next Innovation Engineering Co,.Ltd
Initiative Organizer Design for Disaster (D4D)